Норвегия и Молдова подписаха във вторник меморандум за разбирателство за засилване

...
Норвегия и Молдова подписаха във вторник меморандум за разбирателство за засилване
Коментари Харесай

Молдова търси сигурност за енергетиката си от Норвегия

Норвегия и Молдова подписаха във вторник меморандум за разбирателство за усилване на съдействието в енергийния бранш, ориентиран към обезпечаване на доставките в източноевропейската страна, която се пробва да постави завършек на дългогодишната си взаимозависимост от Русия, предава Ройтерс.

Споразумението цели " поощряване и усилване на съдействието в региона на енергетиката, в това число, само че освен, енергиен преход и енергийна сигурност, както и поощряване на нови вложения в енергийния бранш ".

Меморандумът е подписан в Осло от министъра на енергетиката на Норвегия Терие Асланд и молдовския му сътрудник Виктор Пърликов по време на двудневно държавно посещаване на президента на Молдова Мая Санду. Той обгръща съдействие на равнище държавно управление, научни проучвания и частен бранш.

Бивша руска република и една от най-бедните народи в Европа, Молдова се счита за изключително уязвима от следствията от войната на Русия в прилежаща Украйна.

Норвегия, член на НАТО, която граничи с Русия в Арктика, се трансформира в най-големия снабдител на газ за Европа след внезапното понижаване на съветските газови потоци.

Норвегия също по този начин дава финансова поддръжка на Молдова посредством своята многомилиардна стратегия за помощ на Украйна, като последната включва 400 милиона норвежки крони (36,87 милиона долара) за закупуване на газ през 2023 година

В предишното Молдова разчиташе извънредно на съветски газ според договорка с съветската държавна комапания " Газпром ", само че след съветската експанзия в Украйна ускори напъните за диверсификация.

Понастоящем страната не купува газ от Русия, но отцепилият се район на Приднестровието разчита на нейните доставки.

Въпреки че съглашението от вторник загатва сигурността на доставките на газ като една от областите на интерес, основният фокус е върху възобновимата сила, електрификацията, както и киберсигурността.

Молдова към този момент е нараснала каузи на възобновимите енергийни източници в своето ползване на електрическа енергия до 10,5% през 2023 година от 3,6% през 2021 година, движено от производството на вятърна и слънчева сила, съгласно публични данни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР